BG EN

Кратка история на Спа

Научете повече за развитието на спа от античноста насам.

Кратка история на СПА
В наши дни все повече хора започват да ходят на спа процедури, за да укрепят здравето си, за да забавят процесите на стареене, за релаксация или за удоволствие, така че спа се превръща в нещо като културна тенденция, в характерна част от съвременния начин на живот. Всъщност обаче ходенето на спа, (т.е. съвместното, социално къпане в "лековити води"), се е практикувало хилядолетия наред - от Месопотамия и Египет, през Гърция и Рим, до Отоманската империя, Япония и Западноевропейските страни.

Класическият период
Омир и други писатели от класическия период свидетелстват, че древните гърци са се глезели с най-различни форми на съвместно къпане още 500 години пр. н.е., включително с бани с горещ въздух, известни като "laconica". През 25 г. пр. Хр. Император Агрипа проектирал и изградил първите римски терми (т.е. голям спа комплекс) и оттогава всеки следващ император се стремял да надмине предшественика си, създавайки по-впечатляващи обществени бани. С течение на времето такива терми били изградени по територията на цялата Римска империя - от Африка до Англия, като постепенно еволюирали в комплекси за отмора и забавления, където хората освен да ползват различни видове бани, можели да се занимават със спорт и да ходят на ресторант. Типичната последователност от процедури най-вероятно е включвала тренировка в т.нар palestra, последователен престой в три стаи, всяка от които с по-висока температура от предишната, в които се къпели, мажели с масла, масажирали и ексфолирали. Ритуалът завършвал с освежаване във фригидариума (frigidarium), последвано от почивка в библиотеката или залата за срещи.

СПА-практиките по света - от японските бани Ryoken до турския Хамам
Въпреки че римската комбинация от студени и горещи бани, масажи, упражнения, процедури, подобряващи състоянието на кожата, и релаксация, е залегнала в основата на съвременните спа терапии, влияние оказват и някои традиционни спа практики, развили се в рамките на култури по други краища на света. През 737 г. от н.е. първите "onsen" (бани край горещ извор) отворили врати в Изумо, а няколко века по-късно бил построен първият "ryoken" - комплекс, в който се предлагала изкусно приготвена храна, настаняване, Дзен градини, външни бани и разположени в сградата вани, наречени "ofuro". Сауните започнали да се появяват по крайбрежието на Балтийско море във Финландия още около 1000 -та година сл. Хр., поставяйки началото на финландските спа традиции, включващи оздравително изпотяване в сауна, гмуркане в ледените води на езеро, и много водка или бира. Тези традиции продължават ревностно да се поддържат и днес - на всеки двама финландци се пада по една сауна. И, разбира се, отоманските турци били известни с красивите помещения с куполи и декоративна мозайка, в които разполагали своите бани, наречени "хамам". Едни от най-впечатляващите турски бани са т.нар. Бани в Рокселана, построени през 1556г., с масивни, подобни на кули помещения за процедури с пара, отделни помещения за измиване и платформи за масаж. Придобил известност в цялата империя, Рокселана се превърнал във важен обществен център, особено за мюсюлманките.

Европейците черпят от извора, за да изучават СПА-науката
Съвсем естествено, спа практиките се развивали в близост до естествени горещи извори. В Западна Епропа през Средновековието Аахен и Порета се прочули с горещите си извори, при които се събирали много хора, за да се лекуват чрез бани. През Ренесанса селището край Паферс в Швейцария и градове като Спа в Белгия, Баден-Баден в Германия и Бат в Англия (прочул се като курортното градче на фриволността и модата), се развили около естествени горещи минерални извори, за които се смятало, че имат лечебни свойства. През 1522 г. била публикувана първата научна книга, в която се препоръчвал режим, включващ бани в горещ извор и лекарства с тонизиращо въздействие. (Книгата описвала възможностите за лечение на различни заболявания в чешките Карлови Вари.) През 1890-те отец Себастиян Кнайп разработил холистичен терапевтичен метод, включващ използването на билки и водни процедури в немското спа селце Бад Ворисхофен. В развитието на спа обаче е имало и негативни тенденции. През 1350г. обществените бани в цяла Европа били затворени, за да се предотврати разпространението на чума. По-късно, през 1538г. французите разрушили своите бани в опит да спрат разпространението на епидемия от сифилис.

Ходенето на спа процедури става трайна тенденция по целия свят
С увеличаването на предлагането на все по-разнообразни спа услуги спа процедурите, които до средата на 20 век бяха запазена територия на богатите дами, търсещи начини да свалят килограми, започнаха да стават все по-популярни в едно общество, в което на преден план излизат ценности като профилактиката, здравословния начин на живот, добрата форма, душевния баланс и умението да се релаксира пълноценно. В наши дни рекорден брой хора се обръщат към спа процедурите, които вече се включват както в медицински програми с лечебна цел, така и в релаксиращи програми от преживявания за душата и сетивата, а също и в екзотични пътувания при толкова много спа комплекси, изградени навсякъде по света в т.ч. в Африка, Близкия Изток и бившия Източен блок. Междувременно спа естетиката излезе от спа пространството и навлезе в попкултурата, оказвайки влияние върху всичко - от модата и козметиката до архитектурата и интериорния дизайн.